Arkitektfirma anvender VR til brugerinddragelse

Vi har tidligere set at Lind & Risør anvender VR til at præsentere de første skitser af huset for kunderne, inden det bygges. Også indenfor erhvervsbyggeri anvendes der VR, hvor bl.a. det danske arkitektfirma LINK Arkitektur anvender VR til brugerinddragelse.

Arkitektfirma anvender VR til brugerinddragelse

Det danske arkitektfirma LINK arkitektur er en del af det team, som skitserer og projekterer en 5.200 kvadratmeter stor forsknings- og undervisningsbygning til DTU Kemiteknik, og har her anvendt VR til brugerinddragelse.

For at få brugernes mening og input til de foreløbige skitser af det nye byggeri, afholdes der såkaldte brugermøder,
hvor brugerne udstyres med et VR-headset og controllere.

I headsettet kan de se en 3D-model af projektet, og kan bevæge sig frit rundt i det kommende byggeri og undersøge om indretningen vil fungere. De kan bevæge sig fra rum til rum og opleve projektet i 1:1 og se det 360 grader rundt.

Siden September har der på DTU været afholdt i alt 25 brugermøder med de tre grupper, hvor de tre grupper har haft hvert sit fokus på henholdsvis kontor og administration, laboratorier, samt forsøgshaller og værksteder.

“Et VR-brugermøde fungerer godt, når 1-3 medarbejdere med særlig interesse i et givent areal og dets funktioner en ad gangen, tager en tur rundt i lokalerne. Imens følger de resterende medarbejdere med på en stor skærm og kan byde ind med kommentarer og forslag. ” forklarer arkitekt MAA Andreas Foged Trieb fra Link arkitektur.

“Vi observerer og tager herefter deres input med hjem for at gøre det endelige resultat endnu bedre,” forsætter hun.

Projektleder Henriette Sandberg Christensen fra DTU Kemiteknik fik en god rumfornemmelse, da hun selv oplevede de nye undervisning- og administrationslokaler i 3D. Hun var efter sin første tur med VR-udstyret begejstret for værktøjet:

“Det er supergodt og noget helt andet end en tegning. Det giver en wow-oplevelse at se projektet i tre dimensioner og kunne bevæge sig rundt i det,” siger Henriette Sandberg Christensen.

Brugerinput bliver mere værd

For arkitekter og bygherre giver VR nogle helt nye muligheder for at evaluere og kommunikere arkitektur. Hos LINK arkitektur anvender de VR allerede i skitseringsfasen, for at kunne arbejde mere præcist med brugernes rumlige oplevelse af projektet.

Brugerinput bliver mere værd og mere relevant, fordi projektet i VR-universet er langt tættere på virkeligheden.

“Med VR oplever vi en langt højere grad af indlevelse end med de traditionelle brugerundersøgelser. Ændringer af projektet bliver billigere at gennemføre, end hvis de først identificeres i projekterings- eller udførelsesfasen,” siger Andrea Foged Trieb fra LINK arkitektur.

 

Hold dig opdateret på de seneste nyheder om VR på VRNEWS.DK

Du kan også følge os på TwitterFacebook og LinkedIn, og få de seneste nyheder direkte i dit newsfeed.

 

Gå tilbage til oversigten og se flere nyheder

 

By |2018-03-22T09:41:12+00:00marts 22nd, 2018|