Børn som er indlagt kan “rejse væk” fra smerten med VR

Af |2018-04-20T15:00:06+00:0020. april 2018, 14:50|Virtual reality (VR)|

Det er ikke første gang vi hører om, at man indenfor sundhedsvæsnet anvender VR til at berolige børn, som er indlagt. Tilbage i Marts måned fortalte vi bl.a. om et specialdesignet VR-spil til børn der er bange for nåle, som testes på Rigshospitalet i øjeblikket. Ifølge en pressemeddelelse har Nordsjælland Hospital også gang i et projekt, hvor børn kan “rejse væk” fra smerten ved hjælp af VR.

Børn som er indlagt på Nordsjællands Hospital kan “rejse væk” fra smerten med VR

På Nordsjællands Hospital kan indlagte børn i øjeblikket rejse væk fra smertefulde, eller bare ubehagelige oplevelser i forbindelse med, at de skal have lagt drop, bedøvelse eller have taget blodprøver. Det sker ved, at de får tilbudt et sæt VR-briller, som kan tage dem med en tur i zoologisk have, en tur under havoverfladen eller ind i et spil.

Siden januar har to afsnit på hospitalet, haft mulighed for at afprøve virtual reality, som en del af et pilotprojekt.
Brillerne kan bruges til børn i alderen 6-17 år. VR-projektet kan sidestilles lidt med såkaldt Guided Imaginary (drømmerejser red.), hvor barnet afledes gennem en smertefuld procedure.

“Vi har afprøvet VR-brillerne med stor succes, siden vi fik dem udleveret. Både børn og forældre er glade og overraskede over den positive effekt, det har på angst og fx. også nålefobi, så mit store ønske er, at vi får det udbredt både her i Hillerød og på landsplan. Det gør en stor forskel for de børn, der skal igennem en smertefuld procedure, at de kan forsvinde ind i en anden verden, så fokus kommer væk fra smerten,” siger Shila Irene Hindsø, der er sygeplejerske på børne- og ungeafdelingen på Nordsjællands Hospital og nævner et par eksempler fra nogle af de patienter, der har testet metoden:

“En 8-årig dreng med ADHD, angst og svær nålefobi fik lagt drop ved hjælp af VR og bedøvende creme, som vi som udgangspunkt altid bruger under smertefulde procedurer. Han var et stort smil bagefter og syntes ligefrem, at det havde været en sjov oplevelse.”

“Vi havde også en pige, der skulle have lagt drop hurtigt, så der var desværre ikke tid til at bedøve med cremen først. Hun sagde, at hun bare hurtigt ville gemme sig under dynen, imens vi lagde det, og så var det rigtig rart at kunne tilbyde hende brillerne, som virker effektivt, da de stimulerer børnenes egen evne til at forsvinde ind i en anden verden.”

“Børn har jo en livlig fantasi, og efter 20 år i faget har jeg erfaret, at angsten for nåle er den største fobi, vi skal tackle, når vi har med børn at gøre. Ved at gøre oplevelse god, får børnene en erfaring, som de kan bruge konstruktivt resten af livet”, slutter Shila Irene Hindsø.

Perspektiver for det nye hospital

Det er innovationsteamet fra Nyt Hospital Nordsjælland, der har banet vejen for udviklingsprojektet, der sker i tæt samspil med hospitalspersonalet på Nordsjællands Hospital. Om ca. to måneder evalueres afprøvningen med udgangspunkt i medarbejdernes erfaringer med VR-teknologien.

“Her vil vi bl.a. tage stilling til, om vi skal producere nye VR-oplevelser og vurdere, om der er baggrund for at igangsætte et forskningsprojekt, hvor der måles på, hvorvidt VR kan bruges til at reducere mængden af f.eks. smertestillende medicin eller lattergas”, siger Nyt Hospital Nordsjællands projektdirektør Henrik Schødts, der også er vicedirektør på Nordsjællands Hospital.

“Det er sidstnævnte, som er interessant i et innovationsperspektiv, men lige nu er det vigtigste, at personalet bliver fortrolige med den nye teknologi og selv er med ti lat definere potentialerne for den fremtidige brug, så vi får skabt de løsninger, der er brug for i hverdagen – idag og også i forhold til det nye hospital,” slutter Henrik Schødts.

Projektet er blevet til i et samarbejde med virksomheden Khora, der har downloadet spil og film til de tre VR-sæt, som er i test på Børne- og Ungeafdelingen på Nordsjællands Hospital.

Spil og film er udvalgt, så de passer til aldersgruppen og til forskellige formål i kategorierne: Underholdning, afslapning og afledning. Idéen med at anvende VR til at distrahere børn i forbindelse med smerterelaterede procedurer er i øvrigt inspireret af arbejdet på Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet.

 

Hold dig opdateret på de seneste nyheder om virtual reality på VRNEWS.DK

Du kan også følge os på TwitterFacebook og LinkedIn, og få de seneste nyheder direkte i dit newsfeed.

 

Gå tilbage til oversigten og se flere nyheder