CES 2020: Panasonic fremviser prototype på VR-briller, der faktisk ligner briller

Af |2020-01-15T15:23:31+00:0015. januar 2020, 15:21|CES (Consumer Electronics Show), Hardware, Udland, Virtual reality (VR)|

Panasonic har løftet sløret for deres første sæt VR-briller. Brillerne er stadig i udviklingsfasen, men en prototype blev fremvist ved sidste uges CES 2020-messe i Las Vegas.

I 2020 er vi måske allerede kommet en del tættere på at opfylde drømmen om VR-headsets, der er så små som et par briller, og som kan bæres uden bøvl og besvær.

Ved CES 2020-messen i Las Vegas i sidste uge havde Panasonic medbragt en prototype på deres VR-briller, som stadig er under udvikling. VR-brillerne vakte en del opsigt, fordi de rent faktisk ligner et par briller – noget, man ikke rigtig kan sige om de VR-“briller”, der er på markedet i dag.

Panasonics VR-briller understøtter billeder i Ultra-HD-opløsning, hvilket er meget imponerende, når man tager brillernes størrelse i betragning.

VR-brillerne halter dog på et par vigtige punkter.

For det første er brillerne kun udstyret med tre bevægelsesfrihedsgrader – 3DoF på fagsprog. Det vil sige, at du kan kigge op og ned, og du kan kigge til siderne, men du kan ikke gå rundt i den virtuelle verden. Det lyder måske som en bagatel, men det sætter en begrænsning på, hvilke VR-oplevelser, som brillerne kan bruges til.

Derudover er der synsfeltet, eller Field of View på fagsprog, som ifølge reportager fra CES-messen er meget begrænset. Det kan skade indlevelsesgraden, men det er ikke sikkert, at det vil have stor betydning.

Sidst, men ikke mindst, er der tilslutningsmuligheder. Panasonic har ikke direkte fortalt, hvordan VR-brillerne skal tilsluttes en slags strøm- eller processorkilde, men der har været snak om både USB- og 5G-forbindelser. Tilslutningen kan have afgørende betydning for, hvad brillerne kan klare, og (ikke mindst) hvor let det er for helt almindelige forbrugere at få glæde af VR-brillerne.

En fin detalje er dog IPD-indstillingen, som er løst meget elegant:

Panasonic har ikke fortalt, hvad brillerne kommer til at koste, eller hvornår brillerne vil blive sat til salg. Der kan altså gå flere år, før vi hører mere om projektet.

VR-brillerne fra Panasonic er alligevel et godt tegn på, hvordan fremtiden kan se ud. VR-briller kan måske en dag byde på stærke oplevelser i en størrelse, der minder om et par oversized solbriller – men der er stadig nogle væsentlige, teknologiske udfordringer, der skal overvindes først.


Panasonic var ikke de eneste, der havde en prototype på små, slanke VR-briller med til CES 2020. Læs om Pico Interactive’s lignende prototype her.


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.