Facebook opkøber VR-spilstudiet bag Beat Saber

Af |2019-12-13T09:43:53+00:0012. december 2019, 21:38|CopenX, Oculus, Software, Udland, Virtual reality (VR), VR/AR gaming|

Facebook har opkøbt den tjekkiske spiludvikler Beat Games, der står bag VR-megahittet Beat Saber. Her er, hvad det betyder for spillet, for branchen og for dig.

OPDATERING: I det seneste kapitel i succeshistorien om Beat Saber har spillet netop vundet prisen “VR Game of the Year”. Det skete ved Game Awards, der fandt sted i nat dansk tid i Los Angeles, Californien, USA. Du kan læse mere om prisen her.

Opdateret 13. december 2019, 9:42

Facebook, der som bekendt i forvejen ejer VR-producenten Oculus, har opkøbt indie-VR-spiludvikleren Beat Games.

Beat Games står bag VR-spillet Beat Saber, der er ét af VR-historiens mest populære spil.

Beat Saber ramte i marts 2019 download nummer 1 million og har allerede lavet samarbejder med store navne som Imagine Dragons og Panic! At The Disco. Da vi ved CopenX interviewede daværende CEO, Jaroslav Beck, sagde han, at han håber, at Beat Saber kan blive VR’s svar på Tetris.

LÆS OGSÅ: CopenX 2019: Beat Games-medstifter håber, at Beat Saber kan blive VR’s svar på Tetris

Og nu bliver Beat Games altså en del af Facebook-familien. Beat Games vil dog angiveligt fortsætte som et “uafhængigt drevet” spilstudie, fortsat med hovedkvarter i Prag.

Beat Games går en noget anderledes fremtid i møde med Facebook i ryggen. “Beat Games har kun kradset i overfladen med Beat Saber i forhold til sociale funktioner, nye spilfunktioner, musik, og mere,” fortæller Mike Verdu, som er Facebooks chef for VR/AR-indhold.

Beat Saber er et perfekt eksempel på, hvorfor VR er så spændende – VR genopfinder gamle genrer og opfinder nye genrer,” fortsætter han. “Beat Games-holdet tog et kvantespring inden for innovation og design med den vidunderlige blanding af spildesign og musik i Beat Saber, og alligevel ved vi, at de, ligesom så mange andre udviklere, kun lige er startet.”

Konkurrencen spidser til 

Det er første gang, at Facebook opkøber en VR-spiludvikler.

Facebook er dog ikke den eneste aktør i VR-branchen, der har fået idéen. For nylig var det Sony, der opkøbte spiludvikleren Insomniac Games, som blandt andet står bag ikoniske spilserier som Spyro og Ratchet & Clank, men også nyere titler som Marvel’s Spider Man og en lang række VR-spil, navnlig shooter-hittet Stormland.

Det er et træk, der tyder på, at Sony gerne vil sikre sig stærkt VR-indhold, som er eksklusivt på deres platform. Facebooks køb af Beat Games ligner et direkte modsvar.

Så mens det kan lyde rigtig positivt, at VR-spiludviklerne fra Prag nu får en masse penge at lege med, kan udviklingen snart betyde, at VR-indholdet på markedet bliver adskilt i en håndfuld lukkede økosystemer. Det kan i sidste ende betyde, at det bliver dyrere og mere besværligt for VR-brugerne at få adgang til alt det fedeste indhold på markedet.

Indtil videre er det dog ikke helt så slemt. Beat Saber kan stadig spilles på næsten alle VR-headset på markedet, deriblandt Playstation VR, Oculus Rift, Oculus Quest, HTC Vive, Valve Index og Windows Mixed Reality. Men det er ikke utænkeligt, at fremtidige opdateringer ville komme til Rift og Quest først.

Det afviser Mike Verdu dog blankt. Han skriver i et blogindlæg, at Beat Games “fortsat vil udgive indhold og Beat Saber-opdateringer på samme tid til alle de platforme, der understøttes i dag.”

Der er dog én ubetinget god nyhed til fans af Beat Saber. Oculus har fortalt, at de længe ventede 360 graders-spilniveauer vil komme inden året er omme. Det sker som en gratis udvidelse til alle, der allerede ejer Beat Saber.

Beat Saber kan købes til SteamVR, Oculus Rift, Oculus Quest og PSVR for omkring 225 kroner.


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.