Finsk atomkraftværk bruger nu virtual reality til kontrolrumtræning

Af |2019-08-28T16:00:18+00:0028. august 2019, 16:00|Hardware, Software, Udland, Virtual reality (VR)|

90 procent af medarbejderne på Loviisa-atomkraftværket i Finland har nu gennemgået det virtuelle træningsmodul. Snart udvides projektet til flere atomkraftværker i Norden.

Finland er forgangsland, når det kommer til VR-træning af teknikerne i kontrolrummet på atomkraftværker.

Loviisa-atomkraftværket, som er drevet af den statsejede finske energivirksomhed, Fortum, er det første i et forsøg på at effektivisere træningen af medarbejderne. Her har 90 procent af medarbejderne nu gennemgået et virtual reality-træningsmodul, som skal gøre træningen mere omkostningseffektiv.

Foto: Fortum.
Her er der røg i det virtuelle kontrolrum. Foto: Fortum.

VR-træningen foregår i VR-1, et finsk high-end VR-headset med et unikt display, der angiveligt har samme opløsning som menneskeøjet i midten af displayet. Fordelene ved displayet er åbenlyse i denne sammenligning:

Foto: Varjo.
Sammenligning: Til venstre er HTC Vive Pro, til højre er Varjo VR-1. Foto: Varjo.

Den visuelle præcision er naturligvis enormt vigtig for træningen af medarbejdere til noget så vigtigt som kontrolrummet på et atomkraftværk. Derfor har man valgt et VR-headset med et så skarpt display. Fortum eSite‘s Program Lead, Joakim Bergroth, forklarer:

“Med Varjo VR-1 er den visuelle nøjagtighed endelig på det niveau, den skal være på […] Jeg kunne gøre ting, som jeg ikke har været i stand til med noget andet VR-headset, såsom rent faktisk at læse manualer og skelne mellem de mindste cifre på et kontrolrumsdisplay uden problemer.”

Joakim Bergroth, Program Lead hos Fortum, til techhq.com. Oversat fra engelsk.

Ulempen ved Varjo VR-1 er, at det er ét af de dyreste VR-headsets på markedet. Det koster knap 45.000 kroner per headset.

LÆS OGSÅ: CopenX 2019: Hands-on med Varjo VR-1

En tiendedel af omkostningerne ved en fysisk simulator

VR-træning er meget velegnet til denne slags situationer, hvor man kan lave fejl uden virkelige konsekvenser. Så snart programmet er bygget, kan man gennemføre det med utallige medarbejdere uden de store omkostninger og logistiske problemer, der ofte følger med fysiske simulatorer. Desuden kan en VR-simulator vise sig at være nyttig til mange andre formål, for eksempel udvikling af nye processer og designs.

“Omkostningerne forbundet med en VR-simulator er en tiendedel af prisen på en fysisk simulator […] Første gang vi udførte en prævalidering i VR, løste vi alle de største fejl. Det sparede det os tusinder af arbejdstimer og sandsynligvis hundredetusindvis af euro.”

Joakim Bergroth, Program Lead hos Fortum, til techhq.com. oversat fra engelsk.

LÆS OGSÅ: VR-kirurgi hitter: Osso VR har nu over 1.000 månedlige brugere

Som nævnt har 90 procent af medarbejderne på Loviisa-atomkraftværket nu været igennem VR-træning, og modulet er fuldt implementeret. Ovenpå successen i Loviisa vil Fortum nu arbejde på at udvide ordningen til andre atomkraftværker i Norden.


Husk, at du kan deltage i debatten under artiklen. Det kan du også på Facebook og LinkedIn, hvor vi holder dig opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.