Finske Varjo løfter sløret for ambitiøst MR-headset

Den finske hardwareproducent er snart ude med et mixed reality-headset med eye-tracking. Volvo er allerede ombord og har testet enterprise-headsettet siden i sommers.

Det, som vi hentydede for en lille måned siden, er nu officielt: Der kommer snart et MR-add-on til Varjo’s VR-1.

Da vi mødte Varjo på CopenX @NextM 2019 i København i sidste måned var det tydeligt, at selvom de på daværende tidspunkt kun havde udgivet ét produkt – et VR-produkt – så var mixed reality det endelige mål: Et VR-headset, som man samtidigt kan bruge til AR. Nu lader det til, at Varjo snart er klar til at sende deres første MR-headset, XR-1, på markedet.

Foto: Varjo.
Varjo XR-1. Foto: Varjo.

Varjo XR-1 bygger på en meget anderledes filosofi end konkurrenterne hos Microsoft og Magic Leap (og, siden for nylig, også Lenovo). Med Varjo XR-1 ser man ikke “igennem” displayet ligesom Microsoft HoloLens 2, Magic Leap One eller Lenovo ThinkReality A6.

I stedet er Varjo XR-1 i virkeligheden “bare” et Varjo VR-1 med et kameramodul smækket på forsiden. Kameramodulet består af to 12-megapixel-kameraer og dybdesensorer, der lader XR-1 kortlægge sine omgivelser.

Varjo XR-1 kommer også med den samme eye-tracking, som findes i VR-1. På den måde kan brugeren styre oplevelsen kun med sit blik. Vi prøvede eye-tracking i Varjo VR-1 på CopenX @NextM i sidste måned og var ret imponerede.

LÆS OGSÅ: CopenX 2019: Hands-on med Varjo VR-1

Målet er “hard AR” – altså AR, der er så flot lavet, at det er praktisk talt umuligt at skelne det virkelige fra det virtuelle. Urho Konttori, Chief Product Officer og medstifter af Varjo, fortæller i en pressemeddelelse:

“XR-1 kan vise virkelighedstro mixed reality, som man kun kan opnå med video-pass-through. Det er bogstaveligt talt umuligt at producere virkelighedstro mixed reality med optiske, gennemsigtige systemer som HoloLens.

Urho Konttori, Chief Product Officer og medstifter af Varjo, i en pressemeddelelse. Oversat fra engelsk.

Her kan du se en sammenligning mellem et optisk, gennemsigtigt display (som i f.eks. Microsoft HoloLens) til venstre, og Varjo XR-1 til højre:

Foto: Varjo.
Venstre: Bilen vist gennem et optisk, gennemsigtigt display. Højre: Bilen vist i Varjo XR-1. Foto: Varjo.

Testkørt af Volvo siden sommeren 2018

Den svenske bilfabrikant, Volvo, har testet Varjo XR-1-prototypen siden i sommers. Siden da er XR-1 blevet brugt til at effektivisere designprocessen, men også til at forbedre sikkerheden. Det har man blandt andet gjort ved at give føreren af bilen et Varjo XR-1-headset på, mens vedkommende kører bilen.

Det lyder som noget, man får frataget sit kørekort af – og både Varjo og Volvo understreger da også, at du ikke bør prøve derhjemme. Men med XR-1-headsettets høje billedkvalitet kan det åbenbart godt lade sig gøre.

Når føreren så har XR-1-headsettet på, kan man simulere alle mulige farlige situationer, som når en elg hopper ud foran bilen. Se en video fra Volvo her:

Det helt store spørgsmål er, hvor Volvo har gjort af den PC, som XR-1 skal kobles op til. XR-1 kræver også SteamVR-tracking, og det bliver der heller ikke snakket om i videoen. Det er måske en kende upraktisk at installere en PC og et trackingsystem i en bil, men for de store virksomheder er den slags ikke nødvendigvis en dealbreaker.

I sidste ende er Varjo XR-1 et nyt og friskt bud på et MR-headset. Nu bliver det spændende at se, om headsettet viser sig at være for dyrt, for isolerende og for besværligt at bruge – eller om det tager MR-branchen med storm.

Ifølge Varjo vil headsettet sættes til salg i den anden halvdel af 2019. Prisen er endnu ukendt – men den bliver sandsynligvis endnu højere end VR-1, som nærmest satte verdensrekord med en pris på ca. 45.000 kroner. Du kan få alle detaljerne på Varjo’s website.


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.