Finske Varjo udgiver ‘VR-1’, et VR-headset med menneskeøje-opløsning til knap 45.000 kroner

Af |2019-03-13T17:27:25+00:0020. februar 2019, 17:39|Hardware, Udland, Virtual reality (VR)|

VR-headsettet kombinerer displays af forskellig opløsning og opnår ifølge producenten samme opløsning som det menneskelige øje. Varjo VR-1 kan nu købes i Danmark og 33 andre lande, dog til en lidt pebret pris.

Stik imod de dommedagsprofetier, der præger VR-branchen i disse dage – som i denne halvkritiske, men grundige artikel fra UploadVR.com fra sidste uge – satser finske Varjo nu stort på VR-hardwaremarkedet. Startuppen er klar med et VR-headset med navnet ‘VR-1’.

Headsettet koster 5.955 euro, eller knap 45.000 kroner, det kan bestilles på Varjo’s website, og det kan sendes til 34 lande på verdensplan, deriblandt Danmark. Udover éngangsprisen skal du også betale for en årlig licens på 995 euro (knap 7.500 kroner). Det er altså en smule pricey.

Se en smart promovideo her:

Selvom promovideoen ikke siger meget konkret om headsettets specs eller hvordan det er at bruge, så giver den alligevel et indtryk af, hvordan Varjo ser sig selv og sit nylancerede produkt. Og så citerer den altså et par store kanoner (Audi, Siemens og Saab Aerospace, for at nævne et par stykker) for nogle meget rosende ord om VR-1.

Foto: Varjo.
Sådan ser headsettet ud. Foto: Varjo.

Display med menneskeøje-opløsning

Displayet i VR-1 er bygget op af flere displays, der ligger oveni hinanden. Det meste af brugerens synsfelt dækkes af et display på 1440×1600 per øje (samme opløsning som Vive Pro og Oculus Quest). Men i midten af brugerens synsfelt er et superskarpt display med 20 gange større pixeltæthed. Det svarer til 60 pixels per grad eller 3000 pixels per tomme. Overgangen mellem det skarpe og mindre skarpe display er der, hvor der kan opstå problemer, men UploadVR.com beskriver overgangen som “næsten usynlig”.

Foto: Varjo.
Foto: Varjo.

Midten af synsfeltet står altså super skarpt, og det er her, Varjo hævder, at VR-1 har lige så høj opløsning som det menneskelige øje, og at brugeren altså slet ikke vil kunne se, at det, der vises, ikke er virkeligt. Varjo kalder displayteknologien for ‘The Bionic Display’.

Hvis VR-1-displayet er så godt, som Varjo hævder, er det altså rimelig stærk tobak.

Se et par sammenligninger her. Venstre side er renderet som set i et HTC Vive Pro-headset, og højre side er renderet som set i center-displayet i Varjo VR-1.

Foto: Varjo.
Venstre: HTC Vive Pro; højre: Varjo VR-1. Foto: Varjo.
Foto: Varjo.
Venstre: HTC Vive Pro; højre: Varjo VR-1. Foto: Varjo.
Foto: Varjo.
Venstre: HTC Vive Pro; højre: Varjo VR-1. Foto: Varjo.
Foto: Varjo.
Venstre: HTC Vive Pro; højre: Varjo VR-1. Foto: Varjo.

Hjemmelavet eye-tracking

Udover det imponerende ‘Bionic Display’ bærer Varjo VR-1 også rundt på en eye-tracking-teknologi, som Varjo selv har udviklet. Den bruges dog kun til interaktion og desværre ikke foveated rendering (endnu), men den skulle efter sigende være præcis nok til at tracke variationer i brugerens blikretning på under én grad.

(Én grad i dit synsfelt svarer cirka til bredden på din pegefingernegl ved armslængde, fortæller Urho Konttori, CPO i Varjo.)

Svagheden ved Varjo’s eye-tracking er imidlertid, at den har svært ved at tracke dine øjne, hvis du har briller på. Der skal du altså bruge kontaktlinser.

Andre specs:

  • Kontrastforhold: 10000:1.
  • 87 grader FoV.
  • Understøtter SteamVR Tracking 1.0 og 2.0.
  • Vægt: 605g (905g inkl. headband).

Varjo regner også med at komme ud med et Mixed Reality Add-On senere på året. Tilføjelsen vil efter sigende gøre det muligt også at køre AR-oplevelser på Varjo VR-1-headsettet.


Følg VRNEWS.DK på Facebook, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.