Google Glass gå hjem: AR-kontaktlinsen er på vej

Af |2020-01-22T17:41:46+00:0022. januar 2020, 17:41|Augmented reality (AR), Hardware|

Startuppen Mojo Vision præsenterede i sidste uge deres AR-kontaktlinse, der bruger verdens mest kompakte dynamiske display på kun 0,48 millimeter. Der går dog flere år, før AR-kontaktlinsen kommer på markedet, siger Mojo Vision.

Techstartuppen Mojo Vision fortalte i sidste uge, at de arbejder på at udvikle en kontaktlinse med et indbygget display. AR-kontaktlinsen skal kunne give dig informationer, når du vil have dem, og være næsten usynlig, når du ikke vil have dem. Mojo Vision kalder konceptet invisible computing.

AR-kontaktlinsen er ikke klar til markedet endnu, men prototyperne er allerede så gode, at medarbejderne angiveligt tester dem på egne øjne regelmæssigt.

“Vi har arbejdet hårdt på at skabe verdens første ægte, smarte kontaktlinse. Og med ‘ægte’ mener vi, at den virkelig har indbygget alle funktionerne i en løsning, du kan bære hele dagen, og som kan projicere AR-information til bæreren, når du har brug for det,” forklarede Steve Sinclair, der er SVP for produkter og marketing hos Mojo Vision. Sinclair har desuden tidligere brugt syv år som product manager i Apple’s iPhone-afdeling.

Det var selvsamme Mojo Vision, der fremviste verdenshistoriens mest kompakte, dynamiske display tilbage i maj 2019. Displayet, der bruges i kontaktlinsen, er 0,48 millimeter bredt, og pixeltætheden er angiveligt på 14.000 pixels per tomme. Hver pixel er altså betydeligt mindre end en rød blodcelle, der i forvejen er blandt de mindste celler i menneskekroppen.

Foto: Mojo Vision.
Her ses kontaktlinsen med det lille display i midten. Foto: CNET.

Det imponerende kompakte display er et MicroLED, en displaytype, som kun bruger 10 % af den energi, et LCD-display gør. Desuden kan MicroLED-displays opnå 5-10 gange så høj lysstyrke som OLED-displays – så de falmer ikke i skarpt sollys, som AR-headsets ellers så ofte kritiseres for.

Mojo Vision’s linse er en såkaldt formfast kontaktlinse, der består af fast men åndbart plast. Det er altså ikke helt samme type kontaktlinse som de bløde hydrogel-linser, og der er både fordele og ulemper i forhold til komfort.

Foto: Mojo Vision.
Foto: Mojo Vision.

Mojo Vision fortæller, at der går flere år, før AR-kontaktlinsen kommer på markedet. De er dog sikre på, at det sker i løbet af dette årti. Fordi produktet er en kontaktlinse, skal det desuden godkendes af den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning, FDA, for at kunne sælges på det amerikanske marked. Her har Mojo Vision dog fået særstatus som et “breakthrough device”, hvilket kan fremskynde processen.

I øjeblikket udvikles AR-kontaktlinsen til at hjælpe svagtseende. Og Mojo Vision har allerede indgået et samarbejde med den amerikanske nonprofitorganisation Vista Center, der hvert år hjælper over 3.000 blinde og svagtseende.

Men det er ikke svært at forestille sig en lang række andre anvendelser. For eksempel virker MicroLED-displayet, der har en høj lysstyrke og indtil videre kun én farve – grøn – som en oplagt teknologi til nightvision eller andre militære formål.

Det vil ikke være første gang, at AR-teknologi bruges i en militær sammenhæng. Tilbage i november 2018 bestilte det amerikanske militær HoloLens AR-headsets for 480 millioner dollars. Det førte til protester blandt de ansatte. Den sag kan du læse mere om her.

En journalist fra CNET har desuden beskrevet, at en prototype fra Mojo Vision nærmest lod ham se i mørket. Han fik ikke lov at tage linsen på, men holdt den i stedet foran øjet og kiggede igennem. I det helt mørklagte rum kunne displayet tegne et grønt omrids af møbler, objekter og endda ansigter.

Foto: Mojo Vision.
Et eksempel på de informationer, AR-kontaktlinsen kan vise. Foto: Mojo Vision.

Mojo Vision har allerede i dag udviklet prototyper, der hver især kan løse enkelte af de opgaver, som slutproduktet skal kunne.

Mojo-linsen skal i sidste ende indeholde verdens mest kompakte dynamiske display, verdens mest energieffektive billedsensor, et specialdesignet radiomodul og bevægelsessensorer til at tracke øjets bevægelser og stabiliserer billedet. Og så er idéen, at du skal have en halskæde med en lille computerenhed, der styrer kontaktlinsen trådløst og er forbundet til din smartphone via Bluetooth. Kontaktlinsen skal desuden kunne oplades trådløst i en beholder à la Apple’s AirPod-oplader.

Næste skridt er nu at udvikle et kontaktlinsedisplay, der også kan vise farver.

Mojo-linsen er blandt de første af sin slags, så Mojo Vision skal udvikle en del af teknologierne selv. Derfor bliver det helt sikkert også dyrt at få fingrene i AR-kontaktlinsen, når den rammer butikshylderne senere i årtiet.

Ventetiden kan du bruge på at se det nu 8 år gamle afsnit af tv-serien Black Mirror, “The Entire History of You”. Her kan et hjerneimplantat optage og afspille alle dine minder, og det er svært ikke at se parallellerne til AR-kontaktlinserne:


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.