GUIDE: Hvilket VR-headset skal jeg købe?

Af |2019-08-21T12:17:32+00:0029. maj 2019, 15:02|Guides, Hardware, HTC Vive, Nintendo, Oculus, Valve, Virtual reality (VR), VR/AR gaming|

2019 har budt på en bølge af nye VR-headsets. Læs vores store købeguide til gaming-VR-headsets her.

Denne guide handler kun om VR til privat brug. Læs vores guide om VR-headsets til professionel brug her.

Til den seriøse gamer

Gaming er og har altid været en enormt stor og vigtig del af VR-branchen. Her er der VR-headsets til mange forskellige budgetter, så vi starter i den dyre ende med en række VR-headsets til den seriøse gamer. Scroll længere ned, hvis du vil læse om nogle VR-headsets til en mere overkommelig pris.

Fordi disse VR-headsets skal kobles op til en kraftfuld PC, giver de både den bedste oplevelse og den højeste pris.

HTC Vive Pro

Foto: HTC.
HTC Vive Pro. Foto: HTC.

HTC Vive Pro har lidt over et år på bagen men er stadig blandt de bedste VR-headsets på markedet.

HTC Vive Pro har en opløsning på 1440×1600 per øje, og det bruger SteamVR-trackingsystemet, så du kan bevæge dig frit i den virtuelle verden. Det kræver to basisstationer og en smule opsætning, men det performer ofte også bedre end indbyggede trackingsystemer.

HTC Vive Pro kan købes på HTC’s officielle webshop til 879 euro (ca. 6.500 kroner). Du kan også købe et HTC Vive Pro Startersæt (VR-headset, 2 controllere og 2 basestationer) for 9.699 kroner hos Elgiganten.dk.


Oculus Rift S

Foto: Oculus.
Oculus Rift S. Foto: Oculus.

Oculus Rift S er et af de nyeste VR-headsets på markedet. Til forskel fra HTC Vive Pro har Rift S indbygget inside-out-tracking – og det gør det nemmere at sætte op og bruge.

Det har en lidt lavere opløsning end HTC Vive Pro – 1280×1440 per øje – og så har det ét stort displaypanel i stedet for to separate displays. Derfor kan afstanden mellem de to displays (også kaldet IPD) ikke justeres, og det betyder, at nogle brugere med en meget kort eller lang afstand mellem øjnene ikke får en lige så god oplevelse.

Til gengæld er Oculus Rift S en del billigere end HTC Vive Pro.

Oculus Rift S kan købes direkte på Oculus’ webshop til 449 euro (ca. 3.350 kroner), eller hos mange af landets store elektronikforhandlere til en lignende pris.


Valve Index

Foto: Valve.
Foto: Valve.

Valve Index er Valve’s første VR-headset, og fordi det i skrivende stund kun lige akkurat er kommet på markedet, så ved vi ikke særlig meget om, hvordan oplevelsen er. Headsettet bruger SteamVR-tracking og har, ligesom HTC Vive Pro, en opløsning på 1440×1600 per øje.

Valve Index er dog allerede blevet rost til skyerne af blandt andre UploadVR.com og VRFocus.com, som begge har fået fingrene i et eksemplar.

Valve Index kan forudbestilles på steampowered.com, som er Valve’s officielle webshop. Priserne er:

Valve Index VR-headset: 539 euro (ca. 4.000 kroner)
2x Valve Index-controllere: 299 euro (ca. 2.200 kroner)
Valve Index basestation: 159 euro (ca. 1.200 kroner)
Valve Index VR-headset, 2x Valve Index-controllere: 799 euro (ca. 6.000 kroner)
Valve Index VR-headset, 2x Valve Index-controllere, 2x basestationer: 1.079 euro (ca. 8.000 kroner)


Til gameren på budget

Her er et par VR-headsets til dig, der gerne vil spille i VR uden at betale spidsen af en jetjager:

PlayStation VR

Foto: Sony.
PlayStation VR. Foto: Sony.

Et af de mest populære VR-headsets overhovedet på markedet er PlayStation VR. Det kræver ingen PC men dog en PlayStation og et PlayStation Camera til tracking. PlayStation Move-controllerne sælges også separat.

Headsettet har den laveste opløsning af alle i denne guide, men det er også den eneste indgangsbillet til VR-gaming på din PlayStation, og så er det et meget billigt VR-headset sammenlignet med resten af markedet.

PlayStation VR koster normalt omkring 2.000 kroner, men priserne svinger ofte. Find det bedste tilbud lige nu ved hjælp af Google eller ved at kigge på Pricerunner.dk.


Hvis du ikke har lyst til at købe både VR-headset og en stor PC eller spillekonsol, så er der andre muligheder. Flere og flere af de såkaldte standalone VR-headsets kommer på markedet, og de kører helt selv. De er også tit billigere, men desværre kan standalone-headsets ofte slet ikke præstere på niveau med de PC-tilsluttede headsets når det kommer til blandt andet grafikken.

Oculus Quest

Foto: Oculus.
Oculus Quest-headsettet. Foto: Oculus.

Oculus Quest er Oculus’ nyeste standalone VR-headset, og det er udviklet ikke med fokus på specifikationer men specifikt med fokus på brugervenlighed og en overkommelig pris.

Oculus Quest har dog også flotte specifikationer. Det kommer med indbygget inside-out tracking og et display i samme opløsning som både HTC Vive Pro og Valve Index.

Oculus Quest kan købes direkte på Oculus’ webshop til 449 euro (ca. 3.350 kroner) for 64 GB. Hvis du vil have 128 GB, skal du af med 549 euro (ca. 4.100 kroner). Oculus Quest kan også købes hos mange af landets store elektronikforhandlere til en lignende pris.


Oculus Go

Foto: Oculus.
Oculus Go. Foto: Oculus.

Oculus Go er en slags ‘lillebror’ til Oculus Quest. Idéen er den samme, men Go har mindre imponerende specifikationer og, vigtigst af alt, ikke fuld bevægelsesfrihed.

Oculus Go har kun tre frihedsgraders tracking (3DoF i fagsprog), og det vil sige, at du kan dreje hovedet til siderne og op og ned, men du kan ikke bevæge dig rundt i 3D-rummet. De fleste nye VR-headsets har fuld bevægelsesfrihed, eller seks frihedsgraders tracking (6DoF i fagsprog).

Derfor er Oculus Go velegnet til 3D-film, hvor man alligevel ikke kan bevæge sig rundt.

Det samme gælder controlleren – den har også kun 3DoF – men til gengæld er Oculus Go også en del billigere end storebror Quest.

Oculus Go kan købes direkte på Oculus’ webshop til 219 euro (ca. 1.600 kroner) for 32 GB. Hvis du vil have 64 GB, skal du af med 269 euro (ca. 2.000 kroner).


Samsung Gear VR

Foto: Samsung.
Samsung Gear VR. Foto: Samsung.

Samsung Gear VR hører til det, man kalder mobil VR. Det fungerer ved, at du klikker en kompatibel Samsung-smartphone fast på VR-headsettet, og så fungerer smartphoneskærmen som VR-headsettets display.

Det er super nemt, hvis du har en af de telefoner, der passer, men kvaliteten af oplevelsen er ikke imponerende. Samtidig har både Samsung Gear VR og den medfølgende controller kun 3DoF – og altså ikke fuld bevægelsesfrihed.

Samsung Gear VR kan for eksempel købes på Elgiganten.dk til 997 kroner, på Proshop.dk til 999 kroner, og på Komplett.dk til 1.190 kroner.


Nintendo Switch Labo VR

Foto: Nintendo.
Nintendo’s Labo VR-kit til Switch. Foto: Nintendo.

Denne her er måske mere til de små, men det er et billigt VR-kit og det eneste VR-produkt fra Nintendo (indtil videre, i hvert fald).

VR-kittet kræver en Nintendo Switch spillekonsol og åbner op for nogle helt eksklusive VR-spil – men fordi det er lavet til en lille, håndholdt spillekonsol, så er hardwaren altså ikke i top.

Elgiganten.dk har et par af Nintendo’s VR-kits til salg for 499 kroner, men starter-sættet fås også til 349 kroner på Proshop.dk.


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.