Er du i tvivl om, hvilket VR-headset, der er bedst til dig? Læs vores store købeguide til gaming-VR-headsets her.
Opdateret 17. januar 2020
Denne guide handler kun om VR til privat brug. Læs vores guide om VR-headsets til professionel brug her.
Til den seriøse gamer
Gaming er og har altid været en enormt stor og vigtig del af VR-branchen. Her er der VR-headsets til mange forskellige budgetter, så vi starter i den dyre ende med en række VR-headsets til den seriøse gamer. Scroll længere ned, hvis du vil læse om nogle VR-headsets til en mere overkommelig pris.
Fordi disse VR-headsets skal kobles op til en kraftfuld PC, giver de både den bedste oplevelse og den højeste pris.
Valve Index
Plus:
- “VR-entusiastens valg”
- Half-Life: Alyx (udgives marts 2020) medfølger gratis
Minus:
- Kræver PC
- Kræver setup
- Høj pris
Valve Index er Valve’s første VR-headset, og det er i toppen af klassen når det kommer til kvalitet. RoadtoVR.com kaldte det “The Enthusiast’s Choice” i deres anmeldelse fra juni 2019. Headsettet har en opløsning på 1440×1600 per øje.
Valve Index bruger SteamVR-trackingsystemet, så du kan bevæge dig frit i den virtuelle verden. Det kræver to basisstationer og en smule opsætning, men det performer ofte også bedre end indbyggede trackingsystemer.
Valve Index kan købes på steampowered.com, som er Valve’s officielle webshop. Priserne er:
Valve Index VR-headset: 539 euro (ca. 4.000 kroner)
2x Valve Index-controllere: 299 euro (ca. 2.200 kroner)
Valve Index basestation: 159 euro (ca. 1.200 kroner)
Valve Index VR-headset, 2x Valve Index-controllere: 799 euro (ca. 6.000 kroner)
Valve Index VR-headset, 2x Valve Index-controllere, 2x basestationer: 1.079 euro (ca. 8.000 kroner)
HTC Vive Pro
Plus:
- Høj kvalitet
Minus:
- Kræver PC
- Kræver setup
- Høj pris
- Få store, eksklusive spil
HTC Vive Pro har efterhånden nogle år på bagen men er stadig blandt de mest populære VR-headsets på markedet.
HTC Vive Pro har ligesom Valve Index en opløsning på 1440×1600 per øje, og det bruger SteamVR-trackingsystemet.
HTC Vive Pro kan købes på HTC’s officielle webshop til 7.100 kroner. Du kan også købe et HTC Vive Pro Startersæt (VR-headset, 2 controllere, 2 basestationer og 6 måneders abonnement på VIVEPORT Infinity) for 11.336 kroner.
HTC Vive Cosmos
Plus:
- Indbygget tracking
- Flotte specifikationer
Minus:
- Kræver PC
- Har (måske?) trackingproblemer ved lav belysning
- Høj pris
- Få store, eksklusive spil
HTC Vive Cosmos er det nyeste VR-flagskib fra HTC og ser lovende ud på papiret. Der har dog været snak om nogle problemer med trackingen. HTC har dog svaret på kritikken og kommet med en softwareopdatering, der skulle fikse problemerne.
HTC Vive Cosmos har en opløsning på 1440×1700 per øje – en tand højere end HTC Vive Pro.
Til forskel fra HTC Vive Pro har Cosmos indbygget inside-out-tracking – og det gør det nemmere at sætte op og bruge. Dog kan de indbyggede kameraer have svært ved at se, hvor dine hænder er, hvis du for eksempel tager dem om bag ryggen.
Du kan dog også købe et modul, der kan sættes på forsiden af VR-headsettet og som gør det muligt at bruge SteamVR-tracking.
HTC Vive Cosmos kan købes på HTC’s europæiske webshop eller hos danske forhandlere som Komplett.dk, happii.dk, Merlin.dk, Proshop.dk og Elgiganten.dk. Prisen er 6.599-6.699 kroner.
Oculus Rift S
Plus:
- Indbygget tracking
- God pris
- Adgang til eksklusive VR-spil som Stormland og Asgard’s Wrath
Minus:
- Ikke de bedste specifikationer på markedet
- Ingen IPD-indstilling
Oculus Rift S er endnu et af de VR-headset, der er kommet på markedet i år. Det er en opdatering af det originale Oculus Rift VR-headset, der kom på markedet i 2016. Den største opgradering er indbygget tracking.
Det har en lidt lavere opløsning end HTC Vive Pro og Cosmos – 1280×1440 per øje – og så har det ét stort displaypanel i stedet for to separate displays. Derfor kan afstanden mellem de to displays (også kaldet IPD) ikke justeres, og det betyder, at nogle brugere med en meget kort eller lang afstand mellem øjnene ikke får en lige så god oplevelse.
Til gengæld er Oculus Rift S en del billigere end, HTC Vive Pro, HTC Vive Cosmos og Valve Index.
Oculus Rift S kan købes direkte på Oculus’ webshop til 449 euro (ca. 3.350 kroner), eller hos mange af landets store elektronikforhandlere til en lignende pris.
Til gameren på budget
Her er et par VR-headsets til dig, der gerne vil spille i VR uden at betale spidsen af en jetjager:
PlayStation VR
Plus:
- Kræver ikke en gamer-PC
- God pris
Minus:
- Lav opløsning
- Kræver PlayStation
- Kræver setup
Et af de mest populære VR-headsets overhovedet på markedet er PlayStation VR. Det kræver ingen PC men dog en PlayStation og et PlayStation Camera til tracking. PlayStation Move-controllerne sælges også separat.
Headsettet har den laveste opløsning af alle i denne guide, men det er også den eneste indgangsbillet til VR-gaming på din PlayStation, og så er det et meget billigt VR-headset sammenlignet med resten af markedet.
PlayStation VR koster normalt omkring 1.500-2.000 kroner, men priserne svinger ofte. Det kan være en god idé at kigge på Pricerunner.dk.
Hvis du ikke har lyst til at købe både VR-headset og en stor PC eller spillekonsol, så er der andre muligheder. Flere og flere af de såkaldte standalone VR-headsets kommer på markedet, og de kører helt selv. De er også tit billigere, men desværre kan standalone-headsets ofte slet ikke præstere på niveau med de PC-tilsluttede headsets når det kommer til blandt andet grafikken.
Oculus Quest
Plus:
- Indbygget tracking
- Standalone – kræver ingen setup
- God pris
- Kan spille PC VR-spil via Oculus Link
- Adgang til eksklusive VR-spil som Stormland og Asgard’s Wrath (via Oculus Link)
Minus:
- Trackingen kan komme i problemer
- Oplevelsen er ikke så god som med et PC VR-headset
Oculus Quest er Oculus’ nyeste standalone VR-headset, og det er udviklet specifikt med fokus på brugervenlighed og en overkommelig pris.
Oculus Quest har dog også fine specifikationer. Det kommer med indbygget inside-out tracking og et display i samme opløsning som både HTC Vive Pro og Valve Index.
LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Oculus Quest er “et enormt skridt på vejen til det, VR skal være”
Oculus Quest kan købes direkte på Oculus’ webshop til 449 euro (ca. 3.350 kroner) for 64 GB. Hvis du vil have 128 GB, skal du af med 549 euro (ca. 4.100 kroner). Oculus Quest kan også købes hos mange af landets store elektronikforhandlere til en lignende pris.
Desuden kan Oculus Quest kobles op til en gamer-PC via et Oculus Link-kabel. Det kan købes til 89 euro (ca. 665 kroner) på Oculus’ webshop.
Oculus Go
Plus:
- Standalone – kræver ingen setup
- God pris
Minus:
- Begrænset anvendelse
- Ikke fuld bevægelsesfrihed
- Kun én controller
Oculus Go er en slags ‘lillebror’ til Oculus Quest. Idéen er den samme, men Go har mindre imponerende specifikationer og, vigtigst af alt, ikke fuld bevægelsesfrihed.
Oculus Go har kun tre frihedsgraders tracking (3DoF i fagsprog), og det vil sige, at du kan kigge til siderne og op og ned, men du kan ikke gå rundt i 3D-rummet. De fleste nye VR-headsets har fuld bevægelsesfrihed, eller seks frihedsgraders tracking (6DoF i fagsprog).
Derfor er Oculus Go velegnet til 3D-film, hvor man alligevel ikke kan bevæge sig rundt.
Det samme gælder controlleren – den har også kun 3DoF – men til gengæld er Oculus Go også en del billigere end storebror Quest.
Oculus Go kan købes direkte på Oculus’ webshop til 159 euro (knap 1.200 kroner) for 32 GB. Hvis du vil have 64 GB, skal du af med 219 euro (godt 1.600 kroner).
Nintendo Switch Labo VR
Plus:
- Kan spille en håndfuld eksklusive Nintendo-spil
- God pris
Minus:
- Kan ikke spille almindelige VR-spil
- Kræver en Nintendo Switch
- Hardware er langt fra i top
Denne her er måske mere til de små, men det er et billigt VR-kit og det eneste VR-produkt fra Nintendo (indtil videre, i hvert fald).
VR-kittet kræver en Nintendo Switch spillekonsol og åbner op for nogle helt eksklusive VR-spil – men fordi det er lavet til en lille, håndholdt spillekonsol, så er hardwaren altså ikke i top.
Elgiganten.dk har et par af Nintendo’s VR-kits til salg for 499 kroner, men starter-sættet fås også til 349 kroner på Proshop.dk.
Denne guide handler kun om VR til privat brug. Læs vores guide om VR-headsets til professionel brug her.
Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.