Hvad er augmented reality?

Af |2020-01-15T14:03:39+00:0010. april 2019, 16:10|Augmented reality (AR), Guides|

Læs med her hvis du er i tvivl om, hvad augmented reality er, hvad det kan bruges til, og hvordan fremtiden for AR-teknologien ser ud.

Opdateret 15. januar 2020

Hvad er augmented reality?

Hvis virtual reality transporterer dig til en virtuel verden, så kan man sige, at augmented reality (forkortet AR) kombinerer den virkelige og den virtuelle verden. AR går ud på at lægge et virtuelt lag ovenpå den eksisterende virkelighed – hvor der virtuelle lag kan supplere virkeligheden med information og, i nogle tilfælde, spil.

Det nok mest kendte eksempel på AR er den globale mobilsensation Pokémon GO!. I sommeren 2016 begyndte spillere verden over at fange de små pokémon’er gennem smartphonens skærm, og udviklerne bag tjener stadig styrtende med penge på spillet.

Der er dog også et stort marked for AR-teknologi, som ikke bruger smartphones. I dag sidder Microsoft på en stor del af dét marked med deres HoloLens-platform. I februar 2019 præsenterede de anden generation af AR-headsettet. Det kan du læse om her.

Foto: Microsoft.
Microsoft HoloLens 2. Foto: Microsoft.

Microsoft’s primære konkurrent på AR-hardwaremarkedet er Magic Leap, der udgav deres første AR-headset, Magic Leap One, i oktober sidste år. Det kan du læse om her.

Foto: Magic Leap One.
Magic Leap One. Foto: Magic Leap.

Hvad kan AR så bruges til?

Efter successen med Pokémon GO er det ikke overraskende, at der er flere AR-mobilspil på vej. For eksempel skrev vi i efteråret 2018, at Vatikanet har fået udviklet et Pokémon GO-inspireret spil ved navn Follow JC GO!. I foråret 2019 kunne vi så fortælle, at udvikleren bag Pokémon GO er på vej med et lignende spil om Harry Potter-universet. Spillet er ude nu, men har ikke endnu opnået samme popularitet som Pokémon GO!.

Foto: Niantic, WB Games.
Sådan ser AR-spillet med Harry Potter ud. Foto: Niantic, WB Games.

Derudover er AR en rigtig brugbar teknologi, hvis man vil give et lag af ekstra information til nogen, der ikke altid har hænderne frie. For eksempel har vi skrevet om Jarvish, en motorcykelhjelm med AR.

AR kan også bruges til at tage liv. Mod slutningen af 2018 bestilte den amerikanske hær HoloLens-udstyr for knap en halv milliard dollars. Det er ikke en sag uden kontroverser, for i februar 2019 skrev en gruppe Microsoft-ansatte et åbent brev til topledelsen hvori de kræver, at deres arbejde ikke bruges til at føre krig. Du kan læse The Verge’s artikel om brevet her.

AR kan dog også bruges til at redde liv. I fremtiden kan AR være med til at give læger vigtige informationer før, under og efter en operation. I efteråret 2018 godkendte FDA (den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning) AR-platformen OpenSight til præ-operativ brug. Det kan du læse mere om her.

Foto: Novarad.
AR-platformen OpenSight. Foto: Novarad.

Hvordan ser fremtidens AR-hardware ud?

Der er noget der tyder på, at fremtidens AR-headsets ligner det, mange af os allerede går rundt og ser igennem til daglig: briller. I november 2018 skrev vi for eksempel om North, en canadisk startup, der vil producere en AR-brille, som den helt almindelige forbruger har lyst til at gå med. Du kan læse meget mere om North her.

Sådan ser North’s AR-brille, Focals, ud. Foto: North.

Derudover har også Bose meldt sig ind i kampen med en alternativ tilgang til AR. Deres AR-briller tilføjer nemlig ikke et visuelt lag men et auditivt lag. Det kan du læse mere om her.

Foto: Bose Corporation.
Bose’s bud på en AR-brille. Foto: Bose Corporation.

Vi vil fortsat skrive om de nyeste udviklinger og de fedeste cases fra både ind- og udland. Du kan læse vores seneste nyheder her, eller læse flere af vores guides her.


Følg VRNEWS.DK Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.