Læs med her, hvis du er i tvivl om, hvad virtual reality er, hvad det kan bruges til, og hvordan teknologiens fremtid ser ud.
Hvad er virtual reality / VR?
Virtual reality (forkortet VR) er en teknologi, der forsøger at transportere brugeren ind i en virtuel virkelighed. Det gør man oftest med et VR-headset, der består af et display til hvert øje, og som lukker resten af verden ude.
Udover displayteknologien indeholder et VR-headset næsten også altid en form for tracking-teknologi, der skal holde styr på, hvordan brugeren bevæger sig. Nogle gange er der også controllere, som indeholder tracking-teknologi. På den måde kan man både gestikulere og bevæge sig rundt i den virtuelle verden.
Grundlæggende findes der i dag tre forskellige slags VR-headsets; PC-VR-headsets (også kaldet tethered), som skal tilsluttes en computer, standalone VR-headsets, som kan køre helt selv, og mobil-VR-headsets, som egentlig blot er et ‘hylster’, der låner display og trackingteknologi af en smartphone.
Du kan se vores store sammenligning af alle de væsentlige headsets på markedet her.
Hvad kan VR så bruges til?
Det, som virtual reality kan, er at bringe dig et andet sted hen. Måske et sted, hvor man normalt slet ikke kan komme.
Tidligere på året skrev vi for eksempel om et projekt, der vil optage VR-film i det ydre rum.
VR er også en oplagt teknologi til at designe og fremvise produkter eller prototyper, som man ikke behøver at bygge fysisk. Det kan være biler – som Ford, der er begyndt at bruge VR til at designe biler.
VR kan også bruges i træningssituationer. Det er specielt brugbart, hvis man skal trænes i noget, der er farligt eller meget dyrt at simulere. Her i Danmark har Videnscenter for Velfærdsteknologi Danmark og Cadpeople A/S samarbejdet om en VR-træningsplatform ved navn ViVA. Den kan du læse om her.
Historien bag virtual reality
De sidste 5-10 år har VR haft det, som nogen kalder en guldalder. Men teknologien daterer helt tilbage til 1960’erne:
I 1990’erne forsøgte flere store virksomheder sig igen med teknologien, men den var der bare ikke endnu:
I 2010’erne har VR fået en renæssance. Palmer Luckey byggede den første Oculus Rift-prototype i sine forældres garage som 17-årig, og i 2014 solgte han (og de andre grundlæggere) Oculus VR til Facebook for 2.3 milliarder dollars.
Siden da har et hav af VR-headsets set dagens lys, og store tech-virksomheder satser tungt på VR-branchen. I dag kan man nævne Facebook/Oculus, HTC, Google, Microsoft og Valve som nogle af de helt store spillere på markedet.
Hvordan ser fremtiden ud for VR?
Selvom mange af de store virksomheder satser på teknologien, er der stadig en del, der ikke mener, at teknologien er klar til den brede mainstream. Det er for dyrt, for bøvlet og besværligt at bruge, og der er ikke udviklet nok godt VR-indhold endnu, siger de.
På den anden side af debatten står vi og andre, der siger, at VR kun bliver bedre. Nye og bedre VR-headsets rammer markedet næsten månedligt, og de udfordringer, som teknologien står overfor, er ikke umulige at løse.
I februar 2019 stillede det amerikanske VR-medie UploadVR.com sig selv spørgsmålet “Is VR dead?” i en artikel af samme navn. Hvis du vil vide mere om de udfordringer, som VR-teknologien står overfor i dag, så skulle du tage og læse den.
Fremtiden for VR er svær at spå om. I sidste ende er det op til dig selv at beslutte, hvilken side af spørgsmålet, du hælder mest til.
Uanset hvor du ender, vil vi fortsat skrive om de nyeste udviklinger og de fedeste cases fra både ind- og udland. Du kan læse vores seneste nyheder her, eller læse flere af vores guides her.
Følg VRNEWS.DK Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.