Den franske startup LYNX har løftet sløret for R1, et standalone MR-headset, der kan bruges til både VR og AR. Det skete i mandags ved SPIE Photonics West-messen i San Fransisco.
De første eksemplarer af LYNX-R1 vil shippe i sommeren 2020.
Det fortalte Stan Larroque, den 25-årige CEO og grundlægger af LYNX, i mandags fra scenen på SPIE Photonics West-konferencen i San Fransisco. Det er en teknisk tung konference, så det siger lidt om startuppens ambitioner, at det er netop der, de vælger at præsentere deres første produkt. Se en trailer for LYNX-R1 her:
LYNX-R1 er først og fremmest rettet mod det professionelle marked. Det skal ifølge LYNX kunne bruges af både kirurger, produktdesignere og militæret.
Problemet med AR: seethrough eller passthrough?
Der er i udgangspunktet to forskellige måder at lave AR, eller augmented reality, på: seethrough og passthrough.
Du kender seethrough-AR fra blandt andet Microsoft HoloLens og Magic Leap. Det fungerer ved at placere et gennemsigtigt display foran øjnene på brugeren. Så kan man placere virtuelle objekter i den virkelige verden, men objekterne vil aldrig være helt ugennemsigtige, fordi displayet i sig selv er gennemsigtigt.
Med passthrough-AR løser man det problem men løber ind i nogle andre. Passthrough-AR fungerer ved hjælp af et VR-headset, der bruger indbyggede kameraer til at vise dig, hvordan omverdenen ser ud. Du ser på en måde igennem VR-headsettet. På den måde kan du placere helt ugennemsigtige virtuelle objekter i omverdenen, og du kan opnå en meget højere FoV (Field of View eller synsfelt). Men kvaliteten vil være begrænset af, hvor gode kameraerne er, hvor skarpt displayet er, og hvor stor forsinkelse, eller latency, der er i systemet.
LYNX er ikke de første til at satse på passthrough-modellen. Sidste år søsatte Varjo deres eget passthrough-headset, XR-1. “Det er bogstaveligt talt umuligt at producere virkelighedstro mixed reality med optiske, gennemsigtige systemer som HoloLens,” udtalte Urho Konttori, Chief Product Officer i Varjo, dengang.
LÆS OGSÅ: Finske Varjo løfter sløret for ambitiøst MR-headset
Men hvor Varjo XR-1 skal kobles op til en ordentlig moppedreng af en PC for at fungere, så er LYNX-R1 “standalone”. Det vil sige, at computerenheden er indbygget i headsettet, og det kan køre helt af sig selv. Det er den helt store fordel ved LYNX-R1.
Første device med nyt Snapdragon-chipset
LYNX-R1 bliver angiveligt det første device, der shippes med det nye Snapdragon XR2-chipset fra Qualcomm. XR2-chipsettet er efter sigende langt mere kraftfuldt end Qualcomm’s Snapdragon 835, der er motoren i blandt andet Oculus Quest.
Derudover kommer LYNX-R1 med en ny, specialdesignet linsetype, der gør headsettet mere kompakt. Linsen har fire sider, der samler billedet og samtidig gør det muligt at “gemme” eye-tracking-kameraerne i midten af linsen.
Foto: LYNX. Foto: LYNX.
Displayet er et dobbelt LCD-display med 1600×1600 pixels per øje, FoV på 90 grader og en refresh rate på 90 Hz.
For at balancere headsettets vægt er batteriet placeret på bagsiden af brugerens hoved. Headsettet lades op med et USB-kabel, og LYNX fortæller, at batterilevetiden er på 2 timers “aktivt brug”.
Er der plads til LYNX på markedet?
Der er i forvejen et hav af anvendelser til AR. For eksempel bruges Microsoft HoloLens allerede af både kirurger og soldater. Microsoft har dog også en stærkere organisation og flere muskler end en lille, fransk startup med 10 ansatte.
Men LYNX-R1 kan (ifølge LYNX, i hvert fald) noget, som HoloLens ikke kan, og så er den en del billigere end HoloLens. Det kan være afgørende for nogle virksomheder. Så er der Varjo XR-1, som måske giver en bedre oplevelse, men til en langt højere pris – for slet ikke at nævne, at Varjo XR-1 kræver en PC-opkobling.
Det bliver spændende at følge LYNX, der nu skal blive klar til at indfri de høje forventninger til sommer, hvor de første eksemplarer shippes. Prisen er $1500, eller godt 10.000 kroner. Læs mere på lynx-r.com.
Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.