Lenovo løfter nu sløret for et VR-koncept, der er designet til undervisning. Konceptet kommer med et nyt 3DoF standalone VR-headset, der ligner en udfordrer til Oculus Go.
Lenovo’s VR Classroom 2 et nyt VR-koncept, der er designet specifikt til brug i undervisningen i folkeskolen og gymnasiet. Softwaren er udviklet af LanSchool og lader læreren styre VR-headsets til en hel klasse ad gangen.
Det nye VR-headset med navnet Lenovo Mirage VR S3 er designet specifikt til VR Classroom 2-konceptet. VR-headsettet blev for første gang fremvist på Future of Education Technology-messen i Orlando, Florida i sidste uge.
Introducing the Lenovo VR Classroom 2, an even smarter solution that empowers teachers and administrators to easily integrate virtual reality lessons into their curriculum.
— Lenovo Education (@LenovoEducation) 14. januar 2020
Check it out this week at #FETC!
Learn more: https://t.co/a1EFWoxfnb #LenovoFETC pic.twitter.com/QwauT2GAlo
Med den tilhørende software kan læreren styre, hvad eleverne ser i deres VR-headsets. Rich Henderson fra Lenovo forklarer i en pressemeddelelse:
“Lærere sætter pris på de ubegrænsede muligheder, som VR-oplevelser giver elever, når det er let at bruge og fuldt understøttet. Om det er en virtuel udflugt gennem DNA-strenge for at lære om genteknologi, eller en guidet rundvisning gennem Colosseum i det antikke Rom i historietimen – Lenovo’s VR Classroom 2 tilbyder en problemfri rejse for undervisere og elever.”
Rich Henderson, Director of Global Education Solutions, Lenovo. Oversat fra engelsk.
På mange måder ligner Lenovo Mirage VR S3 de andre standalone VR-headsets på markedet. Den har et field of view (FoV) på 110 grader, bruger samme Snapdragon 835-chip som Oculus Quest, og refresh raten på 75 Hz er en smule bedre end både Quest og Go med henholdsvis 72 og 60-72.
Mirage VR S3 er dog kun med tre bevægelsesfrihedsgrader (3DoF). Det betyder, at du kan kigge op og ned, og du kan kigge til siderne, men du kan ikke bevæge dig rundt i den virtuelle verden. Med 3DoF får man ikke altid hele VR-oplevelsen med – men det andet markante 3DoF VR-headset, Oculus Go, er alligevel blandt de mest populære på markedet.
LÆS OGSÅ: Oculus skærer nu 450 kroner af prisen på Oculus Go
Den mest imponerende detalje er opløsningen, som ligger på 1920×2160 per øje. Det er en markant forbedring af Oculus Go, som har en opløsning på 1280×1440 per øje. Og så er det især vigtigt i undervisningssammenhæng, hvor eleverne for eksempel vil kunne læse bittesmå bogstaver.
Der er indbyggede højtalere, hvilket også er velegnet til sådan et VR-headset, der let skal kunne bruges af mange forskellige mennesker.
Brugen af VR til undervisning og træning er ikke en ny opfindelse. I løbet af det sidste halve år har vi skrevet om:
- Amerikanske brandmænd, der træner i VR
- VR-træningsplatformen ViVA, der er udviklet til træning af SOSU- og pædagogiske assistenter i VR
- Colorado State University, der har investeret i et VR-klasseværelse med 100 VR-headsets
- Endnu en dansk VR-platform til undervisning af SOSU- og pædagogiske assistentelever
- Det finske atomkraftværk, der bruger VR til kontrolrumtræning
- Baseballholdet LA Dodgers, der nu bruger VR i træningen
Der findes et hav af VR-headsets, der er udviklet til diverse enterprise-anvendelser, men nu kommer Lenovo altså med et VR-koncept specifikt udviklet til undervisningsbrug.
Lenovo udfordrer Oculus
Forleden skrev vi om Oculus Go’s popularitet, og nu ser det ud til, at Lenovo også vil have en bid af kagen.
Det er et opsigtsvækkende træk, fordi Lenovo og Oculus samarbejder om Rift S-headsettet. Oculus Rift S er bygget af Lenovo og bærer et Lenovo-logo på siden:
Præsentationen fra Lenovo sker desuden samtidigt med, at Oculus signalerer, at Go er på vej ud af enterprisesortimentet. Forleden kom det frem, at Oculus har trukket Go-headsettet ud af deres enterpriseplatform, Oculus for Business. Oculus forklarer beslutningen med, at Go ikke er egnet til professionel brug:
Q: Hvorfor ser jeg ikke længere Oculus Go som en del af ‘Oculus for Business’-platformen?
A: I takt med, at vi udvikler og tester platformen ud fra hovedanvendelserne for enterprisekunder, er det blevet klart, at Oculus Quest, med sin high end-grafik og fuldt ud immersive egenskaber, er den bedste løsning for de fleste professionelle VR-behov. […] Go er stadig populær til immersive media, og med sin overkommelige pris er den et godt valg for virksomheder, der begynder at bruge VR. […]
Et uddrag af Oculus for Business’ FAQ-sektion. Oversat fra engelsk.
Døren står altså på klem for Lenovo. VR Classroom 2 er lovende på papiret, og hvis headsettet lever op til løfterne, er der et hav af mulige anvendelser.
Et andet kritisk punkt er prisen. Den har Lenovo endnu ikke har afsløret. Det bliver spændende at se, hvad prisen bliver, når VR-headsettet, og konceptet som sådan, sættes til salg i løbet af foråret 2020.