Lugtesimulatoren, der åbner spændende døre for VR

Af |2018-11-14T17:45:15+00:0014. november 2018, 17:15|Udland, Virtual reality (VR)|

Malaysiske forskere har udviklet en teknik, der kan simulere lugteoplevelser kun ved at stimulere lugtesansen elektronisk. Teknikken kan potentielt åbne døren for simulerede dufte i VR-oplevelser.

Forskere ved The Imagineering Institute i Malaysia har udviklet en ny teknik ved navn ‘Digital Smell Interface’, der kan simulere lugteoplevelser ved at stimulere nerverne direkte i næsen. Med teknikken vil man kunne udvikle VR-oplevelser, der frembringer oplevelsen af specifikke dufte hos brugeren.

Foto: The Imagineering Institute
Foto: The Imagineering Institute.

Andre har forsøgt at bringe lugtesansen ind i VR-oplevelser ved hjælp af pulver, der udskilles tæt på næsen. Problemet er, at pulveret skal genopfyldes, hvilket er både upraktisk og kostbart. Derudover er antallet af dufte, der kan simuleres, begrænset.

‘Digital Smell Interface’ skal ikke genopfyldes, og alle dufte kan i teorien simuleres. Og når dufte digitaliseres, kan de deles som filer over internettet.

Potentialet for VR-oplevelser er stort. Hvis teknikken implementeres bredt på markedet, vil det tilføje en ny dimension til VR-oplevelsen. Der vil forventeligt også være en stor interesse fra annoncører, der vil brande sine egne produkter med dufte. Tænk bare på nybagte småkager, for at tage et oplagt eksempel.

De elektriske signaler, som teknikken gør brug af, er efter sigende kun på et par milliampere, hvilket er både smertefrit og ufarligt. Det største problem i forhold til at udbrede teknikken bredt er, at der skal placeres elektroder langt oppe i brugerens næsebor, før teknikken fungerer. Det er usandsynligt, at den gennemsnitlige forbruger vil være glad for dét indgreb.

Selvom potentialet for teknikken er stort, venter vi alligevel med at løfte armene i jubel, indtil dén udfordring er løst.

Se en video, der forklarer videnskaben bag teknikken her:

Video: You Tube Imagineering Institute på Youtube.

Følg VRNEWS.DK på FacebookInstagram og Twitter og bliv opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.