Næsten som et computerspil: Den amerikanske hær giver et smugkig på brugen af HoloLens 2 på slagmarken

Af |2019-04-17T14:54:02+00:0017. april 2019, 14:46|Augmented reality (AR), Hardware, Microsoft, Mixed reality (MR), Udland|

I november sidste år vandt Microsoft en ordre på AR-udstyr til hæren for knap en halv milliard dollars. Nu har CNBC fået et unikt indblik i, hvordan den amerikanske hær vil bruge HoloLens 2-headsets på slagmarken. “Det er næsten som Call of Duty i virkeligheden,” skriver journalisten fra CNBC.

Tilbage i starten af december 2018 skrev vi, at Microsoft var blevet valgt til at levere AR-udstyr til det amerikanske militær for i alt 480 millioner dollars. Dengang fortalte den amerikanske regering, at AR-udstyret skal bruges til at “øge soldaternes dødelighed ved at styrke evnen til at opdage, beslutte og agere”.

Og nu har vi fået et smugkig på, hvad det kan betyde.

CNBC med på sidelinjen

Journalisten Todd Haselton fra business-mediet CNBC fik for nylig lov at besøge den nye Futures Command-kommandocentral i Austin, Texas. Her arbejder militæret sammen med tech-virksomheder om at gøre ny teknologi brugbar på slagmarken.

Foto: CNBC.
CNBC-journalist Todd Haselton i en Black Hawk-helikopter på vej til Futures Command i Austin, Texas. Foto: CNBC.

Han fik ikke lov til at tage billeder af udstyret selv, men hæren leverede to billeder af HoloLens 2-headsettet i brug:

Foto: US Army.
Foto: US Army.
Foto: US Army.
Foto: US Army.

Derudover har CNBC forsøgt at genskabe nogle af de grafikker, som Todd Haselton så i den AR-headset-prototype, som han fik lov at prøve.

Lad os dykke ned i det.

Næsten som Call of Duty

AR-headsettet kaldes IVAS (Integrated Visual Augmentation System), og der er faktisk 13 virksomheder, der leverer teknologi til systemet. Microsoft leverer hardwarefundamentet i form af HoloLens 2-headsets, og så er der altså 12 virksomheder, der leverer en række ekstra sensorer til AR-headsettet.

Todd Haselton sammenligner det med first-person-skydespillet Call of Duty. For det første er der et lille kort, et minimap, over soldatens position og omgivelser:

Foto: CNBC.
CNBC’s gengivelse af AR-kortet. Foto: CNBC.

På kortet kan soldaten se sin egen position, sine kollegers positioner og, i teorien, andre points of interest såsom fjender, strategiske bygninger og ressourcer, eller noget fjerde.

Kigger soldaten op ser han eller hun et halo-formet kompas, der ligeledes kan fortælle, hvor venner og fjender befinder sig:

Foto: CNBC.
CNBC’s gengivelse af AR-kompasset. Foto: CNBC.

Men ikke nok med det. IVAS-systemet kan også se termografisk, altså varmestråling. På den måde kan soldaten lokalisere fjender gennem røg, hvilket night vision-briller ikke kan – uden at afgive den svage glød, som night vision-briller gør.

Foto: CNBC.
CNBC’s gengivelse af den termografiske funktion. Foto: CNBC.

“Med eksisterende night vision kan røg gøre dit syn sløret. Men med termografi kan du se gennem røg og tilintetgøre en trussel. Det er en game-changer på slagmarken. Rusland, Kina og andre potentielle fjender, der kender til denne teknologi, vil ikke have lyst til at møde os.”

Ryan McCarthy, Under Secretary of the Army, til CNBC’s Todd Haselton. Oversat fra engelsk.

Nu tænker du måske: “Hvordan sigter soldaten med sit gevær med IVAS-headsettet foran øjnene?”

Svaret er, at IVAS-systemet tracker soldatens gevær og viser et lille sigtekorn på displayet, ligesom i Call of Duty og andre first-person-skydespil.

Ikke kun til slagmarken

IVAS-systemet kan ikke kun bruges på slagmarken men også i træningssituationer på militærets baser. Systemet kan indsamle data i løbet af en øvelse, hvilket efterfølgende kan bruges til at forbedre soldatens ydeevne. For eksempel kan man bruge systemet til at træne skydefærdigheder – eller til at måle biologiske indikatorer såsom soldatens puls under en stressende øvelse.

Når en øvelse er slut, kan soldaterne mødes ved et bord og gennemgå en performance-rapport.

Foto: CNBC.
CNBC’s gengivelse af en performance-rapport. Foto: CNBC.

En kontroversiel kontrakt

Det er ikke alle ansatte hos Microsoft, der er vilde med det militære samarbejde.

Tilbage i februar måned skrev en gruppe Microsoft-ansatte et åbent brev til topledelsen hvori de kræver, at deres arbejde ikke bruges til at føre krig. I brevet skrev de blandt andet:

“Vi er foruroligede over, at Microsoft arbejder for at levere våbenteknologi til det amerikanske militær og hjælper et lands regering med at ‘øge dødelighed’ med værktøjer, som vi har bygget. Vi vil ikke gå med til at udvikle våben, og vi kræver indflydelse over, hvordan vores arbejde bruges.”

Omkring 100 Microsoft-ansatte i et åbent brev til ledelsen, februar 2019. Oversat fra engelsk.

I efteråret 2018 skrev Microsoft’s præsident, Brad Smith, dog i et blogindlæg, at Microsoft altså kommer til at arbejde sammen med hæren – om de ansatte kan lide det, eller ej:

“Vi vil have, at dette lands folk, og i særdeleshed dem, der tjener dette land, ved, at Microsoft har deres ryg. De kommer til at have adgang til den bedste teknologi, vi bygger.”

Brad Smith, President i Microsoft, i et blogindlæg. Oversat fra engelsk.

Ryan McCarthy, der bærer titlen Under Secretary of the Army, siger om de ansattes protester: “Jeg anerkender deres bekymring. Men det her er de samme mænd og kvinder, der beskytter deres frihed til at udvikle denne teknologi.”

Han uddyber også brugen af ét specifikt ord, som var centralt i de ansattes klage: “Vi bruger ordet “dødelighed”, men hvis du kigger på dette system, så forbedrer det situationsbevidsthed, så soldaten kan være bedre til skelne mellem mål.”

På den måde kan IVAS-systemet også hjælpe soldaten med at genkende civile, som måske ellers var blevet set som fjendtlige.

Uanset hvor du står i denne meget ideologiske debat, er der dog stadig årevis til, at Microsoft’s arbejde når slagmarken. Heldigvis for Rusland, Kina og resten af USA’s fjender er IVAS-systemet ikke klar til brug endnu.

For det første er AR-headsettet i øjeblikket for stort til soldaternes hjelme. En af hærens ledere fortalte angiveligt CNBC, at IVAS-systemet ville være på størrelse med et par solbriller om seks måneder, og selvom det ikke kan udelukkes er det nok et spørgsmål om år og ikke måneder, før det sker.

Ryan McCarthy skyder på, at IVAS-systemet er klar i 2022 eller 2023, mens en anden af hans højtrangerende kolleger er mere forsigtig og gætter på 2028.


Følg VRNEWS.DK på Facebook og LinkedIn, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.