‘The ISS Experience’ vil tage dig med på rumvandring i VR

Af |2019-03-13T17:23:04+00:0030. januar 2019, 15:19|360 grader, 3D, Mixed reality (MR), Udland, Virtual reality (VR)|

Felix & Paul Studios og TIME har ved Sundance Film Festival afsløret et VR-projekt, der tager brugeren med på rumvandring på Den Internationale Rumstation. Den første scene blev filmet i fredags.

Af Rasmus Wærling Riiser

Sundance Film Festival er i fuld gang i Park City, Utah i USA. I sidste uge præsenterede Felix & Paul Studios en VR-film med rapperen Eminem, og nu har studiet offentliggjort endnu et projekt, denne gang i samarbejde med TIME. Projektet har fået navnet ‘The ISS Experience’ og går ud på at give en VR-oplevelse af rummet, som det ellers kun er astronauter, der får lov til at opleve.

Projektet er allerede i fuld gang. Den 4. december 2018 sendte holdet to specialdesignede VR-kamerasystemer op til Den Internationale Rumstation med en SpaceX Dragon-fragtraket. Den første scene blev filmet fredag den 25. januar i år – altså i fredags – og planen er, at alle scener er i kassen i slutningen af 2019. Derefter vil ‘The ISS Experience’ kunne opleves i VR, AR og “other immersive platforms”, fortæller holdet bag.

Scenerne, der skal filmes, omfatter hele rumstationen. Publikum får et både indblik i den forskning, der foregår, men også i de udfordringer, der er ved at leve i rummet. Projektets ultimative mål er naturligvis at kunne tage publikum med på en rumvandring med rumstationens besætning.

Senere på året vil to yderligere kamerasystemer ankomme på Den Internationale Rumstation, med det specielle formål at filme VR-scener i det ydre rum.

Foto: TIME, Felix & Paul Studios.
Foto: TIME, Felix & Paul Studios.

De to VR-kamerasystemer er som sagt specialdesignede til projektet – eftersom de fleste VR-kameraer blandt andet ikke er designet med det ydre rums vakuum i tankerne. Kameraerne er leveret af Z Cam og monteres på specifikke steder på rumstationen. Én af udfordringerne har efter sigende været at få plads til kameraenhederne, når der skal filmes:

“En meget vital ting i virtual reality storytelling er hvor du rent faktisk placerer kameraet, og i vores studie kan vi godt lide at tænke på VR-kameraet, som hvis det var en person. Vi vil generelt gerne placere dét VR-kamera, hvor en person faktisk fysisk kunne være eller stå, og det er en massiv faktor i at opbygge en fornemmelse af immersion for publikum. Det er fint på Jorden, men når du tager den filosofi med op på rumstationen, så følger en masse problemer med, fordi der er ikke så meget plads på stationen, og der er nogle rimelig kritiske opgaver, som astronauterne udfører, hvor et stort kamera kunne komme i vejen.”

Félix Lajeunesse, kreativ direktør i Felix & Paul Studios, til collectSPACE.com. Oversat fra engelsk.

Holdet bag ‘The ISS Experience’ har samarbejdet med NASA om at planlægge de optimale steder at filme scener på, og NASA har afsat op til 184 rumtimer til arbejdet på rumstationen.

Se en promovideo for projektet her:


Følg VRNEWS.DK på Facebook, hvor du både kan deltage i debatten og blive opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.