VR-kirurgi hitter: Osso VR har nu over 1.000 månedlige brugere

Af |2019-08-21T08:16:46+00:0021. august 2019, 08:16|Indland, Software, Udland, Virtual reality (VR)|

Mere end 1.000 kirurger verden over øver sig nu med VR-appen Osso VR hver måned. Ifølge ét studie er teknikken 230 procent mere effektiv end traditionel træning. Også i Danmark arbejder man med VR i kirurgisk træning.

VR-træningsappen Osso VR, der lader kirurger øve operationer i et sikkert, simuleret miljø, har for nyligt rundet 1.000 månedlige brugere. Se en promovideo for Osso VR her:

Kirurgi er et af mange felter, der kan nyde åbenlyse fordele ved at træne i VR. Det er 1) et kompliceret felt med krav om høj ekspertise, samtidigt med, at det er 2) dyrt, besværligt og/eller farligt at lade nye aspiranter øve sig i en virkelighedstro situation.

Her er VR-træning en oplagt løsning, fordi det lader aspiranterne træne realistiske situationer igen og igen – uden dyre fysiske simulationer og uden fare for sig selv eller patienter.

Osso VR er blot én platform, der lader kirurger træne i VR, men den er angiveligt allerede i brug på 20 universitetshospitaler og 8 medicinalvirksomheder på tværs af 11 lande.

230 procent mere effektivt end traditionel træning

I et studie udført af UCLA, dog betalt af Osso VR, fra 2018 var VR-træning af kirurger op til 230 procent mere effektivt end den gammeldags træningsmetode.

Det skal siges, at kun 20 studerende deltog i studiet, og det undersøgte kun træning af ét kirurgisk indgreb. Der skal selvfølgelig flere undersøgelser til, men resultaterne er imponerende:

Foto: Osso VR.
Foto: Osso VR.

Danmark er også med på bølgen

Ved Region Hovedstadens CAMES-center (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation) arbejder man i øjeblikket på at udvikle immersive VR-løsninger til at supplere den eksisterende træning.

Ét projekt, som er under udvikling, bruger VR-briller til at sætte kursisterne i en mere realistisk situation, når der trænes en procedure ved navn laparoskopi:

I den traditionelle træning står kursisten foran en simulator og skal gennemføre proceduren ved hjælp af et værktøj, der ligner det, der bruges ude i den virkelige verden. Men når man har VR-brillerne på, bliver man placeret i en realistisk situation på en hektisk operationsstue.

Faktisk har projektet vist, at kursisterne laver flere fejl, når de har VR-brillerne på – men det er netop pointen. Kursisten skal jo udføre den samme opgave, bare i en mere forstyrrende situation. På den måde bliver man bedre klædt på til at operere på en rigtig menneskekrop, på en rigtig operationsstue.

I 2018 var 31 kursister igennem laparoskopi-træningen med immersive VR ved CAMES. Det er dog langtfra alle træningsforløb, der skal have en VR-brille i den nærmeste fremtid. Morten Bo Søndergaard Svendsen, civilingeniør og ph.d. ved CAMES, forklarer:

“Vores kursister synes, at det er sjovere og mere spændende med immersive VR. Men det skal virkelig give en fordel, før det kan betale sig, og så skal det haptiske blive langt bedre. I dag kan immersive VR hovedsageligt bruges til at træne de ikke-tekniske færdigheder som samarbejde og kommunikation.”

Morten Bo Søndergaard Svendsen, civilingeniør og ph.d., CAMES.

Du kan læse mere om projektet her.


Husk, at du kan deltage i debatten under artiklen. Det kan du også på Facebook og LinkedIn, hvor vi holder dig opdateret med de seneste VR- og AR-nyheder fra ind- og udland. Du kan også tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev i bunden af siden.